Is advies voor een uitvaartverzekering noodzakelijk?

Veel mensen ondervinden steevast de nodige moeite met het doorgronden van verschillende verzekeringen die ze al dan niet verplicht tijdens hun leven dienen af te sluiten. We kunnen ons hier best iets bij voorstellen, maar lang niet elke verzekering is even complex. Neem nu bijvoorbeeld de uitvaartverzekering. Het betreft hier toch een gewoon financieel product waarmee u er voor kunt zorgen dat uw nabestaanden niet hoeven op te draaien voor de kosten die uw uitvaart met zich meebrengt? Dat klopt, maar waarom kiezen zoveel mensen er dan precies voor om gespecialiseerd advies in te winnen voor wat het afsluiten van deze verzekering betreft? Wij proberen er u in dit artikel een duidelijk antwoord op te geven.

 

Verschillen tussen natura en kapitaal verzekering

In het merendeel van de gevallen wordt er vooral advies gevraagd met betrekking tot het verschil tussen een natura en een kapitaal verzekering. Nochtans is dit vrij voor de hand liggend. In het geval van een natura verzekering is het namelijk zo dat u op voorhand moet aangeven wat uw wensen zijn voor uw uitvaart. Op basis van deze wensen wordt dan een prijsopgave gemaakt waarop de premie wordt gebaseerd. In het geval van een kapitaal verzekering wordt er een specifiek bedrag verzekerd voor de uitvaart. Valt de uitvaart op het einde van de rit toch duurder uit, dan zullen de nabestaanden alsnog geconfronteerd worden met een bepaalde meerprijs.

 

Het tweede punt waar steeds advies voor wordt gevraagd wanneer het aankomt op het afsluiten van een uitvaartverzekering heeft betrekking tot het betalen van de verzekeringspremie. Veel oudere mensen denken namelijk nog wel eens dat ze al veel te laat zijn om nog een uitvaartverzekering af te sluiten terwijl dat helemaal niet het geval is, in tegendeel. U kunt er namelijk voor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten zowel tegen een periodieke als een éénmalige premie. Bovendien kunt u veelal ook perfect zelf bepalen op welke termijn u deze premie gaat betalen. Let echter wel op, hoe korter de termijn, des te hoger de periodieke premies uiteraard zullen worden.

 

Zekerheid bij een uitvaartverzekering

Veel verzekeringnemers willen graag de zekerheid hebben dat hun nabestaanden geen enkele euro meer hoeven bij te leggen voor de uitvaart in kwestie. Dat lijkt op het eerste zicht uiteraard normaal, maar is niet altijd even eenvoudig. In principe moet er dan immers sprake zijn van een verzekeringscontract waarbij de verzekeringspremie wordt geïndexeerd of mee verhoogd met de actuele kosten die zijn verbonden aan een uitvaart. Dit kan er in principe voor zorgen dat de premie van uw uitvaartverzekering uiteraard duurder zal gaan worden, maar het zorgt er wel voor dat een eventuele stijging van de kosten kan worden ingedekt. Dit navragen bij uw toekomstige uitvaartverzekeraar is altijd een aanrader.

 

Doe vooral zelf voldoende onderzoek

Het aanvragen van advies met betrekking tot het afsluiten van een uitvaartverzekering is uiteraard in bepaalde gevallen zeer interessant, maar het is toch vooral ook aan te raden om zelf het nodige onderzoek te doen. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijkingtussen de verschillende verzekeraars die u een uitvaartverzekering kunnen aanbieden is het immers mogelijk om precies te achterhalen wat u van een specifieke uitvaartverzekeraar kunt verwachten. Zo voorkomt u dat later wanneer u er niet meer bent uw nabestaanden alsnog met vervelende verrassingen worden geconfronteerd.

Advies noddzakelijk

Meer over uitvaartverzekeringen